donderdag 24 maart 2016

Genieten op de Groenelaan. Noord meets Zuid


Bij toeval moesten we op de Groenelaan zijn. Een enigszins verouderde straat in Schiedam-Zuid waar in de ‘plint’ ondernemers hun best doen om klanten aan zich te binden. Ik was weer aangenaam verrast door Van LeeuwenTweewielers. Twee jaar geleden werden we daar uitstekend geholpen door Van Leeuwen junior – het bedrijf is al meer dan 50 jaar gevestigd op de Groenelaan – en ook dit keer stapte ik opgewekt naar buiten. Wel behoorlijk wat pecunia lichter maar met het gevoel dat ik waar voor mijn geld heb gekregen. 
(Ik wilde hier bijna een uitroepteken plaatsen in plaats van een punt. In een bericht in De Volkskrant onlangs werden steekhoudende argumenten gegeven om het uitroepteken zoveel min mogelijk te gebruiken en ik ben gecharmeerd van dat puriteinse Britse denken) http://www.volkskrant.nl/buitenland/britse-taalpuristen-zijn-het-zat-beperk-het-uitroepteken~a4266078/)

Van LeeuwenTweewielers


Wat is het fijn om klant te zijn bij een ondernemer die zijn vak verstaat. Er wordt gevraagd wat voor soort fietser je bent, hoe vaak je fietst en wat je belangrijk vindt: snelheid of comfort? Vervolgens maak je een testrit en wordt gevraagd naar jóuw ervaringen. Dan geeft de vakman zijn advies en laat aan jou de keus. Als blijkt dat de verzekering nu een stuk duurder uitvalt dan twee jaar geleden, denkt hij met je mee en komt na twee dagen met een redelijk alternatief. Ik vergeet bijna mijn boosheid omdat mijn fiets op klaarlichte dag uit een beugel naast het Stadskantoor is gestolen. En als ik mijn fiets later ophaal en er mee wegrijd, voel ik me blij en tevreden. Dat doet het met je als een winkelier zijn vak verstaat (!).

Van Kooren Brood & Delicatessen

Die zaterdag was ik niet alleen aangenaam verrast door Van Leeuwens service. Een stukje verderop de Groenelaan zit Van Kooren Brood & Delicatessen. Gelijk bij binnenkomst groet de winkelier allerhartelijkst. De toonbank is eigenlijk te klein in vergelijking met de rest van de winkel. Een mini-vitrine toont enkele gebakjes. Je moet geen grote verjaardag hebben hier in de Gorzen of voor iedereen een ander gebakje meenemen, dat kan wel. Ik vraag een donker brood. De bakker laat er één zien. “Dit brood is niet in een blik gebakken zoals de andere broden maar op een plaat. Hierdoor kan de korst dadelijk breken maar dat komt de smaak ten goede.” Ik krijg er al trek in.

Italiaanse koekjes en champagneglazen


Terwijl het brood wordt gesneden, kijk ik eens goed om me heen. Italiaanse koekjes in kleurige zakken, olijfolie en pesto op een andere plank. Er staat zelfs een rijtje champagneglazen. Aan de andere kant langs de muur tientallen potten met thee. Ervoor staat een bakje zodat je kunt ruiken of voelen aan de theesoort. Een paar tafels en stoelen nodigen uit om even te zitten en een kop verse koffie te drinken. “Geef je tas maar dan doe ik daar ondertussen je brood in.” Want ik heb de verse croissants en eierkoeken en het fraaie wittebrood niet kunnen weerstaan.

Koffie!
Even later komt de bakker met de tas en met de koffie. Ieder hebben we een eigen dienblad met een kop koffie, een glaasje met een likeur en een dotje slagroom erop, een beugelfles water, een glas en een schaaltje met drie Italiaanse koekjes. Voor € 2,35 (die vermaledijde Britten ook) -.- Een klant in de winkel moet lachen om mijn enthousiasme. “Ik ben ook blij dat deze zaak er nu alweer twee jaar is.” “Alweer sinds 2012,” benadrukt de eigenaar.





























Op de website http://www.vankooren.nl/ lees ik thuis waarom de zaak me zo aansprak. ‘Eind 2014 is de zaak langzaam getransformeerd naar delicatessenwinkel, en verkoopt men steeds meer handgemaakt brood. De winkel straalt het levensmotto van eigenaar Ronald Koorengevel uit: 'Geniet!'